GI (glykæmisk indeks) TABEL

Vejledende værdier:
Lavt GI: under 55
Medium GI: 55-70
Højt GI: over 70


Glukose (GI = 100)

Brød
Brød med bygkerner   27
Flerkornsbrød   45
Fransk baguette   95
brød med havreklid  44
Franskbrød, lyst  70
Pitabrød 57
Rugbrød  64

Cerealier
All-Bran   40
Cheerios   74*
Cocopops  77
Cornflakes   84
Havregrød   49
Mysli   56
Rice Krispies  82
Special K   54

Korn, kerner, ris 
Byg   25
Bulgur  48
Couscous  65
Hirse  71*
Hvedekerner  41
Majs  55
Ris, hvide  58
Ris, brune  55
Ris, parboiled  48
Rugkerner  34
Kiks og småkager
Digestive kiks  59
Havrekager  55
Riskager  77*
Rugkiks  65

Mælkeprodukter
Is  61
Is, fedtfattig  50
Kakaomælk, kunstigt søde  t24
Kakaomælk, sødet med sukker  34
Mælk, sød- 27
Mælk, skummet  -32
Yoghurt, lavt fedtindhold, kunstigt sødet  14
Yoghurt, lavt fedtindhold, sødet med frugtsukker  33

Pasta
Fettuccine  32
Linguine  46
Macaroni  45
Nudler  47
Spaghetti, hvid, kogt 5 min (al dente)  36
Spaghetti, hvid  41
Spaghetti, durum  55
Spaghetti, fuldkorns-37

Grøntsager
Gulerødder  72*
Gulerodsjuice  45
Græskar  75
Kartofler, kogte  56
Kartofler, nye  57
Kartofler, bagte  85*
Kartoffelmos  70
Majs  55
Pommes frites  75

Suppe
Tomatsuppe  38

Bælgfrugter
Baked Beans  48
Bønner, kidney  27
Linser  29
Soyabønner  18
Ærter  33

Frugt
Abrikoser, friske  57
Abrikoser, tørrede  31
Ananas  66
Appelsin  44
Banan, moden  54
Banan, umoden  30
Blommer  39
Druer  46
Fersken  42
Grapefrugt  25
Juice, ananas  46
Juice, appelsin  52
Juice, grape  48
Juice, æble  41
Kirsebær  22
Kiwi  53
Mango  56
Pære  37
Rosiner   64
Æble  38
Vandmelon  72*

Snacks og søde sager
Chokolade  49*
Druesukker  96
Druesukker, tabletter  102
Frugtsukker  22
Honning  73
Kartoffelchips  54*
Marmelade  49
Mars bar  64
Mælkesukker  46
Peanuts  14
Popcorn  55
Sukker  65

Drikkevarer
Sodavand (Fanta)  68
Soyamælk  30

Kager
Banankage uden sukker  55
Banankage med sukker  47
Croissant  67
Donut  76

 

* Visse fødevarer har højt GI, men må alligevel betragtes som sunde. Det er ikke nødvendigt at undgå f.eks. gulerødder, kartofler og vandmeloner (medmindre man har PCO, sukkersyge el lign). Omvendt bør man ikke spise ukritisk af alle fødevarer med lavt GI - f.eks. chokolade.

Kilde:
Harvard Health Online  http://www.health.harvard.edu/hhp/index.jsp og www.mendosa.com
Find en omfattende liste med GI og GL for fødevarer her: http://www.mendosa.com/gilists.htm 

Desværre er det næsten umuligt at finde nedskrevne værdi for helt almindelige danske fødevarer. Derfor er de fleste GI-tabeller baserede på udenlandske (Amerikanske) målinger. Vær opmærksom på, at bl.a. klimaforskelle og dyrkningsmetoder kan have indflydelse på fødevarers GI. Vær også opmærksom på, at GI-værdier kan variere afhængigt af, om fødevaren er testet på raske personer eller personer med sukkersyge.